In een mensenleven verzamel je heel wat medische data. Die wordt in allerlei verschillende en beperkt met elkaar communicerende systemen opgeslagen. BurstIQ wil dat doorbreken en komt met een blockchain waar patiëntdata in wordt opgeslagen. Op die blockchain ontwikkelt ze vervolgens allerlei diensten die ons, volgens BurstIQ, gezonder moeten maken.

BurstIQWat is het idee?
BurstIQ wijst op haar website direct op het begrip singularity: de snelle groei van kunstmatige intelligentie. Die AI wil ze via een blockchain toe gaan passen op medische gegevens van patiënten.  De hoeveelheid beschikbare medische data neemt volgens BurstIQ in hoge snelheid toe. In 2013 had de medische wereld nog maar 153 extrabyte aan data opgeslagen. De verwachting is dat dit in 2020 maarliefst 2.314 extrabyte is. Dat is gigantisch, maar tegelijkertijd is die data voor patiënten vrijwel niet toegankelijk en slecht overdraagbaar. BurstIQ wil daarvan af en ontwikkelt een platform wat dit een stuk makkelijker moet maken.

BurstIQ bedient een tweetal doelgroepen. De eerste doelgroep is de patiënten. Via het platform krijgen zij de beschikking over data van de bij het platform aangesloten zorgverleners, maar ook kunnen ze zelf gegenereerde medische informatie van bijvoorbeeld fitness trackers aan het systeem toevoegen. Via de HealthWalletTM kunnen patiënten bij hun data en die delen met bijvoorbeeld hun zorgverleners. Daarnaast worden er allerlei gezondheidstoepassingen ontwikkeld, die ervoor zorgen dat je gezonder kunt leven. Zo ontwikkelt BurstIQ de mogelijkheid om persoonlijke gezondsheidsplannen te ontvangen.

De andere doelgroepen zijn zorgverleners en bedrijven die medische data nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Denk hierbij aan farmaceutische bedrijven die onderzoek doen naar nieuwe medicijnen, dokters die inzicht willen hebben in de gegevens om zo betere zorg te kunnen leveren, of aan sportscholen die zo inzicht krijgen in je fysieke gesteldheid en een programma op maat aan kunnen bieden.

Patiënten bepalen zelf wie inzicht mag krijgen in welke gegevens en of ze daar een vergoeding voor willen ontvangen of niet. Daarnaast besteedt BurstIQ veel aandacht aan veiligheid. De blockchain is in de basis een decentrale transparante techniek. Bij medische gegevens ligt dat uiteraard gevoelig. Daarom besteedt BurstIQ in haar Whitepaper veel aandacht aan veiligheid. Door middel van data cloaking, sharding en encryption moet medische data geheim blijven.

De vraag is of BurstIQ voet aan de grond zou kunnen krijgen in Nederland. De uitwisseling van medische data is aan strenge regels gebonden en de systemen zijn hier behoorlijk gesloten. Het lijkt erop dat BurstIQ zich voornamelijk zal richten op landen waar dat meer open geregeld is, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Het is de bedoeling omhet platform technisch open te zetten, zodat diverse ontwikkelaars toepassingen kunnen bouwen die meer meerwaarde aan het platform geven.

Wat kun je met de token?
BurstIQ geeft de BurstIQ Token uit. Deze BIQ-tokens geven toegang tot het platform en de diensten die erop worden ontwikkeld. Uitbetaling door het beschikbaar stellen van data zal ook in deze munt plaatsvinden.

Hoe ziet de roadmap eruit?
BurstIQ is al een tijdje bezig en bouwde in 2015 een eerste testversie van hun Secure Data Grid. Op dit moment is de eerste minimale versie van de BurstChain, de blockchain die de data bevat, ontwikkeld en wil men zo snel mogelijk na de ICO het platform daadwerkelijk live zetten. In 2018 moet dan de marktplaats voor data gelanceerd worden en volgt de uitgebreidere versie van de BurstChain.

Waarom een ICO?
Het doorontwikkelen van BurstIQ kost geld en dat is op dit moment onvoldoende beschikbaar. De ICO moet het platform op dat vlak weer een stukje verder helpen.

Hoe ziet de crowdsale eruit?

Totaal uitgegeven coins 1.000.000.000
Coins in de verkoop 700.000.000
Prijs 1 BiQ kost $0,12
Bonus Ja. Er is een aflopend schema. In week 1 ontvang je 20% extra tokens, aflopend naar 5%.
Dividend Nee
Data Eind augustus en de token sale duurt vier weken


Meer weten?

Hoewel Icoblog.nl zelf volledige zeggenschap heeft over de redactionele inhoud van de bovenstaande content, ontvangt zij wel een vergoeding voor het schrijven van een artikel over deze ICO.